Een wilde ree in de natuur in Nederland

Op ontdekking in de natuur

Het kinderboek van Rowy en Puffy op avontuur gaat over twee dieren die door de natuur wandelen op zoek naar de zee. Onderweg komen ze van alles tegen. Allemaal dingen die je zelf ook kan tegenkomen in de natuur. Je hoeft niet altijd ver weg om op avontuur te gaan. Daarom in deze blog een paar tips om met kinderen de wereld in de buitenlucht te ontdekken.

Wilde dieren
Overal op de wereld vind je wilde dieren, zelfs op de zuidpool en in de woestijn. Je moet soms goed zoeken, maar ze zijn er echt. Ook in Nederland vind je wilde dieren, zo weet je vast dat er steeds meer wolven in ons land rondlopen. Maar je vind ook dieren bij jou om de hoek. Bijvoorbeeld de ree, reeën leven door heel Nederland. Je vind deze dieren vaak in bosgebieden of op weilanden. Vaak zie je ze lopen aan de rand van een bos, zodat ze snel het bos in kunnen springen bij gevaar. De beste tijd om dieren te zien is rond de schemer, dus rond zonsopgang en zonsondergang. Dan is het vaak nog rustig in de natuur, zijn er weinig mensen of auto’s die zorgen voor afleiding en kunnen dieren rustig rondlopen en eten.

Als je bijvoorbeeld een ree in een weiland ziet staan en je wilt een beetje dichterbij komen. Dan is het belangrijk dat je altijd voldoende afstand houdt van een wild dier. Wees daarnaast stil en beweeg rustig, anders laat je een dier schrikken. Als je weet dat dieren in een bepaald gebied leven, dan kan je in de schemer op een plekje gaan zitten en wachten tot de dieren tevoorschijn komen. Het helpt ook als je geen felle kleuren kleding draagt. Zorg dat je een beetje gecamoufleerd bent.

Hoe weet je nu of er bij jou in de buurt wilde dieren rondlopen?
Ga vaker naar hetzelfde natuurgebied en ga op zoek naar sporen. Kijk op de grond of je voetafdrukken ziet staan. Als het bijvoorbeeld gesneeuwd heeft dan zie je al snel voetstapjes en soms ook gele vlekjes van plas! Daar zijn we blij mee, want dan weet je dat er een dier in de buurt is! En kijk soms ook eens goed naar de grond, want kleine kevertjes zijn ook wilde dieren. Deze lopen vaak over wandelpaden heen. Soms is het ook leuk om mieren te volgen, waar lopen ze naartoe. Als je ze volgt dan ontdek je al snel een heel leger mieren dat hard aan het werk is!

Hophop! Die jas aan en naar buiten!